Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Χριστούγεννα και παιδιά




1. Ζήσε τις ημέρες αυτές, όπως τους πρέπει 

Το ότι είσαι γονιός δεν σημαίνει πως πρέπει να περάσεις τις ημέρες αυτές τις γιορτινές σαν οποιεσδήποτε άλλες ημέρες. Έχω νιώσει κι εγώ τα Σαββατοκύριακα να περνούν όπως οποιαδήποτε άλλη ημέρα της εβδομάδας αλλά τα Χριστούγεννα το γλεντάμε! 
2. Θέσε χαμηλούς στόχους- έχε μικρές προσδοκίες 

Μικρά παιδιά έχεις (και έχω), ας μην κλείσεις τραπέζι στο πιο ακριβό εστιατόριο/ ξενοδοχείο/ χειμερινό θέρετρο για το ρεβεγιόν. Είναι πολύ πιθανό κάτι να στραβώσει και να στεναχωρηθείς διπλά και τριπλά στο τέλος. Οπότε, κλείσε εισιτήρια για το θέατρο που ακυρώνονται εύκολα και στόχευσε να σε βρει η αλλαγή του χρόνου ξύπνια! 

3. Οι αρρώστιες είναι μέσα στο πρόγραμμα 

Μην κάνεις προσευχές να μην αρρωστήσουν τα παιδιά στις γιορτές. Είναι πολύ πιθανό να αρρωστήσουν anyway, οπότε αξιοποίησε το χρόνο σου, να έχεις έτοιμο φαρμακείο στο σπίτι ή τη βαλίτσα για να μην ψάχνεις ανήμερα Χριστουγέννων εφημερεύον φαρμακείο στις εξοχές, για να βρεις αντιπυρετικό σιρόπι. 

4. Πρόσεξε πότε θα ταξιδέψεις 

Ετοιμάζεις ταξίδι; Στους δρόμους της χώρας μας, εύκολα, από ένα χιονάκι, μια βροχούλα, ένα τροχαίο, μπορεί να εγκλωβιστείς με τα παιδιά στο αυτοκίνητο για ώρες, κάτι που δεν, επαναλαμβάνω, ΔΕΝ θέλουμε! Προτίμησε να ταξιδέψεις σε ημέρα και ώρα που δεν είναι αιχμής, ιδανικά το βράδυ, που τα παιδιά κοιμούνται έτσι κι αλλιώς.

5. Κάνε πρωτοχρονιά με την οικογένειά σου 

Δεν χρειάζεται να πάρεις τα όρη και τα άγρια βουνά μαζί με τα παιδιά. Αν θέλεις να το κάνεις πάντως, κανείς δεν σε εμποδίζει. Φρόντισε τις ημέρες αυτές να τις μοιραστείς με την οικογένειά σου, που στα plus, και αφιλοκερδώς θα φυλάξουν τα παιδάκια σου για να βγεις μια βόλτα με το ταίρι σου.

6. Απόφυγε τα ψώνια στα μεγάλα εμπορικά κέντρα 

Είναι πολύ πιθανό να εγκλωβιστείς στην προσπάθεια να παρκάρεις σε κάποιο εμπορικό με το μωρό να πλαντάζει στο κλάμα στο πίσω κάθισμα, κι ενώ έχεις ξεχάσεις το μπουκάλι με το νερό του . Γενικά, οι αγορές με μωρά σε ένα πολυσύχναστο κέντρο, όπου κανείς δεν θα σου παραχωρήσει τη σειρά του για να φτάσεις ταχύτερα στο ταμείο, θα σε βγάλουν από το πνεύμα των άγιων ημερών. 

7 . Θυσίασε λίγο ύπνο: 

Μπορεί το νέο έτος ή ημέρα των Χριστουγέννων να σε βρει κατάκοπη, όμως προσπάθησε να βάλεις τα παιδιά για ύπνο χωρίς να κοιμηθείς κι εσύ. Οι αργίες αυτές, αποτελούν ιδανική περίσταση για να βρείτε ξανά το ρομάντζο με το ταίρι σου. 

8. Φτιάξε αναμνήσεις: 

Μπορεί να μην το συνειδητοποιήσεις αλλά τα πρώτα Χριστούγεννα ή οι πρώτες γιορτινές ημέρες με τα παιδιά στο σπίτι, θα σου μείνουν αξέχαστες. Όσο κουραστικές κι αν είναι οι γιορτές αυτές, με όλα τα αναπάντεχα που μπορεί να συμβούν, θα γίνουν αναμνήσεις που κάποτε θα διηγείσαι και θα χαμογελάς! 

9. Πάρε όση βοήθεια σου προταθεί: 

Τα μεγάλα οικογενειακά δείπνα, με γαλοπούλα, χοιρινό με κάστανα, είναι πολύ ωραία πρότζεκτ, αν δεν κυνηγάς νήπια, δεν θηλάζεις βρέφη και έχεις να κοιμηθεί από το 2017. Οπότε, δείξε αντίσταση στον πειρασμό της Βέφας που θα ξυπνήσει μέσα σου, και φάε το γιορτινό φαγάκι που θα ετοιμάσει η μαμά σου, η πεθερά σου,το delivery. 

Αν πάλι δεν υπάρχει κανείς να σε βοηθήσει, φτιάξε την πιο νόστιμη και γρήγορη συνταγή σου, χωρίς να κοπιάσεις. 


10. Kάνε κάτι που έκανες στις γιορτές όταν ήσουν ακόμα εργένισσα ή προτού αποκτήσεις παιδιά: 


6 ιδέες για αξέχαστα Χριστούγεννα με τα παιδιά

Έχουμε αρχίσει να μετράμε αντίστροφα για τη μεγαλύτερη και πιο λαμπερή εορτή του χρόνου. Γιορτή που ενθουσιάζει ολόκληρη την οικογένεια και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, με όλα αυτά τα στολίδια και τα λαμπιόνια να ζωντανεύουν το παραμύθι που έχουν στην φαντασία τους.


1. Η αντίστροφη μέτρηση 

Φτιάξτε μαζί ένα ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης μέχρι τα Χριστούγεννα ή/και την Πρωτοχρονιά για να ενισχύσετε το αίσθημα της προσμονής. Με πολύ απλά υλικά δημιουργήστε μια ωραία χειροτεχνία που θα κρεμάσετε στον τοίχο και κάθε μέρα θα δείχνει πόσες ημέρες απομένουν για τα Χριστούγεννα.


2. Η μαγεία του παραμυθιού 

Στα καλά βιβλιοπωλεία θα βρείτε εξαιρετικά παιδικά βιβλία με μικρές Χριστουγεννιάτικες ιστορίες, για κάθε ηλικία. Διαλέξτε αυτό που πιστεύετε ότι ταιριάζει στο δικό σας παιδί και διαβάστε παρέα μια συναρπαστική ιστορία κάθε βράδυ.


3. Μια γιορτινή βόλτα 

Αυτή την εποχή οργανώνονται πολλές, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σε δήμους, εμπορικά κέντρα ή με ιδιωτική πρωτοβουλία στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε μαζί με τα παιδιά σας. Αναζητήστε τις και “σπάστε” την ρουτίνα του αυστηρού, καθημερινού προγράμματος. Αν πάλι δεν προλαβαίνετε, κάνετε απλά μια βόλτα με τα πόδια, ή ακόμα και με το αυτοκίνητο στα στολισμένα μαγαζιά της πόλης σας και αμέσως θα δείτε την διάθεσή σας να αλλάζει.


4. Γράμμα στον Άγιο Βασίλη 

Αν δεν μπορεί να το γράψει ακόμα μόνο του, γράψτε το μαζί. Αφήστε το να προσθέσει το όνομα του και να το διακοσμήσει με αυτοκόλλητα και ό,τι άλλο θέλει. Βάλτε το σε ένα φάκελο και πείτε του πού πρέπει να το τοποθετήσει για να μπορέσει να το “βρει” ο Άγιος Βασίλης. Στο τέλος, δεν θα πιστεύετε πόσο έντονα θα σας έχει αγγίξει το “Christmas Spirit” και με τι πάθος θα απαντάτε σε γλυκές & αθώες ερωτήσεις όπως: “Μαμά, πότε θα περάσει; Πόσους ταράνδους θα έχει μαζί του;”


5. “Γλυκά Χριστούγεννα” 

Χριστούγεννα χωρίς λιχουδιές, δεν υπάρχουν!
Φτιάξτε τα κλασσικά & αγαπημένα γλυκά παρέα με τα παιδιά σας. Τα μικρά χεράκια μπορούν πολύ εύκολα να πλάσουν μικρά μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα, είναι ακόμη μια αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών αφού όταν ψηθούν μπορούν να τα διακοσμήσουν με σοκολάτα, κουφετάκια χρωματιστά, κα. και να τα προσφέρουν σε φίλους και συγγενείς! 

Για τους πιο απαιτητικούς μικρούς και μεγάλους ζαχαροπλάστες τα γλυκά σπιτάκια “Gingerbread house” έχουν την τιμητική τους και την δική τους μαγεία! Οι μυρωδιές θα σας ταξιδέψουν και αν στα αυτιά σας φτάνουν χριστουγεννιάτικες μελωδίες, τότε η εμπειρία θα είναι μοναδική! 
6. Στολίστε το σπίτι σας 

Αφιερώστε μια χαλαρή ημέρα στον χριστουγεννιάτικο στολισμό του σπιτιού σας που παραμένει η πιο αγαπημένη οικογενειακή υπόθεση. Δώστε στα παιδιά την πρωτοβουλία να επιλέξουν πού και πώς θα μπουν τα στολίδια και εσείς επιμεληθείτε γωνιές και σημεία του σπιτιού που απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή.
Μεταφέρετε το γιορτινό κλίμα και στα παιδικά υπνοδωμάτια καρφιτσώνοντας μερικά στολίδια πάνω στην κουρτίνα ή κρεμώντας καραμελένια μπαστουνάκια, γλειφιτζούρια ή κορδέλες με μπάλες.

Η χριστουγεννιάτικη περίοδος είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στους μικρούς πρωταγωνιστές της ζωής, τα παιδιά, και είναι έτοιμη να τους χαρίσει “μαγικές” στιγμές που θα θυμούνται για πάντα! 


7 δραστηριότητες για τα Χριστούγεννα… μαζί με τα παιδιά σας! 

Διασκεδάστε με τα παιδιά σας μέσα από επτά Χριστουγεννιάτικες ιδέες και «δεθείτε» περισσότερο σαν οικογένεια. Οι αργίες των εορτών αποτελούν μια έξυπνη ευκαιρία για να ξεφύγετε από τη ρουτίνα και να ανεβάσετε τη διάθεση της οικογένειάς σας στα ύψη! Ήρθε η ώρα για να κάνετε βόλτες με τα παιδιά σας, να χαμογελάσετε με μια Χριστουγεννιάτικη ταινία και να φτιάξετε μαζί μια γιορτινή κατασκευή. Παρακάτω θα βρείτε επτά δραστηριότητες για να περάσετε όμορφες στιγμές με τα παιδιά σας τις φετινές γιορτές… 

Επισκεφθείτε τον Άγιο Βασίλη στα Χριστουγεννιάτικα χωριά
Είτε στην Αθήνα, είτε τη Θεσσαλονίκη, τα Χριστουγεννιάτικα events θα βρεθούν στο κέντρο των γιορτών. Εκεί θα υπάρχουν εργαστήρια παιχνιδιών, παγοδρόμια, σπιτάκια με γλυκίσματα και live εορταστική μουσική. Βγείτε στο κέντρο με τα παιδιά σας και αφήστε τα να βγάλουν μια φωτογραφία με τον Αϊ Βασίλη και τα ξωτικά ή να δώσουν τη λίστα με τις επιθυμίες τους. Τα παιδιά θα θυμούνται αυτή την εμπειρία για πάντα! 

Διαβάστε του ένα Χριστουγεννιάτικο βιβλίο δίπλα στο τζάκι
Καθίστε δίπλα στο τζάκι, ανάψτε μερικά κεράκια και διαβάστε του ένα Χριστουγεννιάτικο βιβλίο. Με βαθιά φωνή, προσπαθήστε να κάνετε ζωντανή την ανάγνωσή σας, δείχνοντάς του παράλληλα τις εικόνες. Αφήστε το να πιει το «βραδινό» γάλα του και να κοιμηθεί μέσα στην αγκαλιά σας. Ενδεικτικά, μερικά από τα πιο όμορφα Χριστουγεννιάτικα βιβλία είναι τα εξής: «Το παιδί και το όνειρο» της Κάρμεν Ρουγγέρη, «Ένα δώρο για τον Αϊ-Βασίλη: Μια μαγική 3-D περιπέτεια» του David Wood, «Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο δάσος» της Fiona Watt κ.α. 

Μετατρέψτε μια νύχτα… σε βραδιά «Χριστουγεννιάτικων ταινιών»!
Δεν υπάρχει παιδί που να μην λατρεύει τις Χριστουγεννιάτικες ταινίες, όπως είναι «To πολικό express», το «Μόνος στο Σπίτι 1», το «Μπετόβεν: Χριστουγεννιάτικη Περιπέτεια» και το «Ο γιος του Άι-Βασίλη». Καθίστε οικογενειακώς στο σαλόνι, φτιάξτε ποπ κορν και ζεστή σοκολάτα και απολαύστε τη μαγεία του κινηματογράφου. Το χαμόγελο των παιδιών σας δεν θα αργήσει να σχηματιστεί… 

Φτιάξτε γιορτινές κατασκευές, κάρτες και στολίδια
Χριστούγεννα χωρίς φαντασία και δημιουργικότητα δεν γίνεται! Κατασκευάστε μαζί με τα παιδιά σας κάρτες για τους συγγενείς και βάλτε τις κάτω από το δέντρο. Παράλληλα, φτιάξτε χειροποίητα στολίδια για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο με κορδέλες, πηλό και χρυσόσκονη ή άλλα γιορτινά διακοσμητικά, όπως είναι το αρωματικό χώρου με πορτοκάλι και γαρύφαλλα. 

Κατασκευάστε ένα Χριστουγεννιάτικο στεφάνι
Προμηθευτείτε διάφορα εποχιακά διακοσμητικά (κλωνάρια από έλατο, κουκουνάρια, χρυσά κουδουνάκια, κορδέλες) και με μια δυνατή κόλλα κατασκευάστε το Χριστουγεννιάτικο στεφάνι που θα κρεμαστεί στην εξώπορτά σας. Αφήστε τα παιδιά σας να πάρουν πρωτοβουλίες και να γεμίσουν με αυτοπεποίθηση. 

Χαρίστε παλιά παιχνίδια σε φτωχά παιδιά
Ένας τρόπος για να μεταφέρετε το εθελοντικό πνεύμα στα παιδιά σας και να τους δείξετε τη σημασία της προσφοράς… είναι να χαρίσετε τα παλιά παιχνίδια τους σε οικογένειες με ανάγκες. Εναλλακτικά, διαλέξτε μαζί μερικά τρόφιμα και στείλτε τα σε ένα bazaar. Ωστόσο, εάν γνωρίζετε κάποια φτωχή οικογένεια, μπορείτε να τους κάνετε το γεύμα, ώστε να μάθει το παιδί σας να εκτιμά όσα έχει. 


ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 

Οι διακοπές των Χριστουγέννων πλησιάζουν σε λίγες μέρες. Για όλους μας είναι μια περίοδο αποφόρτισης και χαλάρωσης από τη δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητά μας.
Είναι όμως και πολύ καλή περίοδος για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά μας και να τους αφιερώσουμε περισσότερο και πιο ποιοτικό χρόνο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Ας δούμε λοιπόν κάποιους τρόπους που μπορούμε να το πετύχουμε αυτό:
• Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν στο στολισμό του σπιτιού, στην προετοιμασία του γιορτινού τραπεζιού και οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνεται στην γιορτινή διαδικασία. Μπορείτε να βγάλετε και σχετικές φωτογραφίες που θα αποτυπώσουν αυτές τις σημαντικές στιγμές στη ζωή μιας οικογένειας.
• Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά και σε εσάς να παρακολουθήσετε μια χριστουγεννιάτικη μουσική ή θεατρική παράσταση. Στη συνέχεια συζητήστε με τα παιδιά σας τα συναισθήματα που τους δημιουργήθηκαν και τι τους έκανε μεγαλύτερη εντύπωση. Με αυτό τον τρόπο τα βοηθάτε στην αναγνώριση και στην κατονομασία των συναισθημάτων τους.
• Ζούμε σε μια ψηφιακή εποχή, όπου τα παιδιά από πολύ μικρά έρχονται σε επαφή και εξοικειώνονται με τις ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά, tablets, Η/Υ, τηλεόραση). Προτιμήστε λοιπόν στις διακοπές των Χριστουγέννων να φέρετε τα παιδιά σας σε επαφή με πιο ενεργητικές και ελεύθερες φυσικές δραστηριότητες . Το χρόνο που τα παιδιά θα είναι στο σπίτι μαζί σας προτιμήστε να παίξετε όλοι μαζί επιτραπέζια παιχνίδια, να κάνετε puzzle, να δημιουργήσετε φανταστικές ιστορίες. Τα παιδιά εγγενώς ικανοποιούνται με τα πολύ απλά και καθημερινά πράγματα.
• Ένα δώρο και για τα Χριστούγεννα και για την Πρωτοχρονιά είναι αρκετό. Να έχετε υπόψη σας ότι όσες πιο πολλές υλικές επιθυμίες των παιδιών σας ικανοποιείτε, το μόνο που πετυχαίνετε είναι τα παιδιά να γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικά και να δυσθυμούν όταν ματαιώνεται κάποια επιθυμία τους.
• Εάν το παιδί σας, σας ζητά επίμονα ένα πολύ ακριβό δώρο που δε μπορείτε να του το αγοράσετε, μιλήστε του με ειλικρίνεια και εξηγήστε του για ποιους λόγους δε μπορείτε να του το αγοράσετε. Βρείτε από κοινού εναλλακτικές λύσεις που θα αφήσουν και τις δύο «πλευρές» ικανοποιημένες.
• Ξέρουμε ότι αυτές οι δύο βδομάδες είναι γεμάτες υποχρεώσεις, επισκέψεις κι έτσι αναγκαστικά μειώνεται ο χρόνος που περνάτε με τα παιδιά σας. Όμως, αν θέλετε να ζήσετε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές με τα παιδιά σας, θα πρέπει να πείτε «όχι» σε κάποιες τυπικές υποχρεώσεις και να κάνετε τα παιδιά προτεραιότητα του καθημερινού σας προγράμματος.
Κλείνοντας, ας μη ξεχνάμε πως το πιο πολύτιμο δώρο είναι ο χρόνος που θα αφιερώσουμε στα παιδιά μας, μαζί με την αγάπη και την αγκαλιά μας. Τα δώρα δεν είναι παρά μόνο συμπληρωματικά και αποτελούν ένα μικρό κομμάτι της εποχής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στο χέρι μας είναι να μοιραστούμε με τα παιδιά μας καινούργιες και ποικίλες εμπειρίες και δραστηριότητες έτσι ώστε να γιορτάσουν με οικογενειακή ζεστασιά την πιο μαγική εποχή της παιδικής ηλικίας.

Πηγές: